De sterke opkomst van het Internet of Things en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat beveiligingssystemen meerwaarde leveren en niet meer alleen voor beveiliging worden ingezet. Dat vraagt wel om een uniforme benadering om technologie van verschillende fabrikanten te laten samenwerken, zo bleek tijdens de Security Sessie die werd georganiseerd door Jan van Toorn op 17 september in Ridderkerk. Samenwerking vormt ook de basis van XS-Keys van Secure Logistics, waarmee vervoerders eenduidig en veilig persoonsgegevens uitwisselen voor efficiënte toegangscontrole in de haven van Rotterdam. Verder was er aandacht voor het misbruiken van vastgoed door criminelen en toepassing van bewakingscamera’s in natuurfilms.

Toen een buurman hem op 11 april 2017 belde dat de politie, brandweer en mannen met witte pakken bij zijn bedrijfshallen in Terborg stonden, kon Roy Verhey van Silver Vast niet vermoeden waar hij in terecht was gekomen. Een van zijn huurders, een schroothandel, bleek een XTC-lab in het complex te hebben gebouwd. “Ik had de huurder gevonden via een makelaar. De schroothandel, gevestigd in één van onze hallen, was dag en nacht in bedrijf. Onopvallend bleken zij zich echter ook bezig te houden met heel andere activiteiten”, blikte de eerste spreker van de Security Sessie in Ridderkerk terug. “De entree van het lab was onzichtbaar verborgen achter een aantal archiefkasten. Er was een ruimte uitgegraven en een compleet ondergronds gangenstelsel aangelegd. Een deel van het afval van het XTC-lab werd ongemerkt geloost in een rivier enkele kilometers verderop.”

Verdachte

Bij de inval werden vijf verdachten aangehouden, die na een periode in voorarrest werden vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. Verhey maakte zich bij aankomst bij de recherche bekend als eigenaar van het gebouw. “Ik had geen idee wat ik zou aantreffen in de hal, maar mocht er aanvankelijk niet zelf gaan kijken. Ik werd verhoord door twee rechercheurs en wist op dat moment niet of zij mij als verdachte beschouwden of als getuige. Ik kon de huurovereenkomsten overleggen en begreep al snel geen verdachte te zijn. Wel moest ik in overleg met de politie en gemeente. De burgemeester wilde het volledige complex sluiten gedurende drie maanden. Dat zou gevolgen hebben voor de andere huurders. Het lab werd ontmanteld, maar er bleef veel afval achter. Dat moest correct worden afgevoerd. Daartoe hebben we met de gemeente een plan opgesteld, dat binnen enkele maanden is uitgevoerd. De zaak heeft me financieel geraakt, maar emotioneel nog harder. We zouden de betreffende avond met het gezin naar een wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal gaan, maar dat ging niet door.”

Naïef

Terugkijkend zegt Verhey zich te realiseren dat hij fouten heeft gemaakt. “Ik ben naïef geweest om deze mensen te vertrouwen op hun blauwe ogen. Ook heb ik contant geld geaccepteerd. De eerste betaling bleef uit en ik stond op het punt om op wintersport te gaan. De huurder vertelde wel direct te kunnen betalen, maar dan moest dat wel contant. Ik heb daarmee ingestemd en hen de sleutel overhandigd. Het idee was dat zij dan tijdens onze vakantie alvast aan de slag konden gaan.” Naar achteraf blijkt, hebben de huurders inderdaad niet stil gezeten.

De rechtszaak vond plaats in december 2019, ruim twee jaar na de inval door de politie. Verhey: “Ik heb dagen doorgebracht in de rechtbank. We hebben tonnen aan chemisch afval van het XTC-lab afgevoerd. Dat heeft geleid tot financiële schade. Maar het gebeurde heeft ook andere gevolgen gehad. De bank wilde ons bijvoorbeeld royeren als klant. ‘Waar rook is, is vuur’, redeneerden zij.” Verhey omschrijft de verdachten als ‘zielige figuren’. “Er bleek financieel gezien niet veel van de schade te verhalen bij hen. Met de jongste van de vijf verdachten heb ik een schikking kunnen treffen, de anderen zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.”

Schaamte

De verhuurder doet nu regelmatig zijn verhaal om ondernemers te waarschuwen voor misbruik van vastgoed door criminelen. “Slachtoffers spreken er vaak liever niet over uit schaamte. Dat begrijp ik wel, mijn eigen screening schoot ook tekort. De beslissing om de hal te verhuren aan de verdachten is door mijzelf genomen. Ik ben niet door hen bedreigd. De BV van de schroothandel was nog maar kort voor de verhuur opgericht; er was geen verleden bekend. Ik wist ook niet veel van de schroothandel. Ik ben destijds nog thuis geweest bij enkele verdachten, maar niets deed vermoeden wat hun echte doel was met de ruimte. We verhuren nog altijd hallen, maar ik maak dagelijks wel twee rondes door het hele complex. De huurders weten dat we regelmatig langskomen. Nieuwe huurders accepteren we alleen via een bestaande huurder. De makelaar biedt niet langer bedrijfsmatig vastgoed aan. Het is voor ons allen een leerschool geweest.”

Smart sensoren

Bewakingscamera’s groeien steeds meer uit tot smart sensoren die naast scherpe videobeelden ook metadata leveren die voor meer doeleinden is te benutten dan alleen beveiliging. Hoe Security & Safety Things (SAST) daar aan wil bijdragen, werd uitgelegd door International Business Development Manager André Bos. “SAST is een start-up van Bosch die enkele jaren geleden is opgericht en wereldwijd inmiddels 110 medewerkers telt. We zijn aangesloten bij de Open Security and Safety Alliance (OSSA), die streeft naar een uniform besturingssysteem voor bewakingscamera’s. Het toepassen van kunstmatige intelligentie
krijgt momenteel veel aandacht. Bewakingscamera’s genereren metadata. Deze wordt vaak wel opgeslagen, maar verder wordt er nog weinig mee gedaan. Dat komt deels doordat elke fabrikant een eigen besturingssysteem ontwikkelt. OSSA wil daarin verandering brengen, door samen te werken aan een uniform platform, dat door fabrikanten kan worden aangevuld. Het is vergelijkbaar met ONVIF, dat standaarden publiceert voor beveiligingssystemen die communiceren via IP. Daarin is bijvoorbeeld afgesproken hoe wordt omgegaan met camerabeelden, video management software en recorders.”

Appstore

Kunstmatige intelligentie wordt vaak gezien als nieuw, maar de term werd al in 1955 gebruikt. Bos: “Het blijft de vraag wanneer een systeem daadwerkelijk ‘intelligent’ is. Software die kijkt naar veranderingen in het beeld, is niet per se ‘intelligent’. Marktonderzoeksbureaus voorspellen een flinke stijging van zelflerende systemen met kunstmatige intelligentie. Deze ontwikkeling wordt geholpen door steeds krachtigere chipsets, waarmee het mogelijk wordt om meerdere applicaties tegelijk op één camera te draaien. De beelden hoeven daardoor niet langer van de camera naar een server te worden verzonden voor analyse. Doordat de analyse van metadata in de camera plaatsvindt, is het mogelijk op basis daarvan acties aan te sturen. Een uniform besturingssysteem helpt daarbij. Voor ontwikkelaars van toepassingen die werken op basis van kunstmatige intelligentie is het niet interessant om voor slechts één camerafabrikant een specifieke applicatie te ontwikkelen en deze vervolgens steeds te moeten aanpassen om te kunnen draaien in camera’s van andere fabrikanten. Security & Safety Things draagt bij aan implementatie van een uniforme werkwijze, door het creëren van een software development omgeving voor AI-ontwikkelaars. Daarin vinden zij alles dat nodig is om applicaties te ontwikkelen. Nieuwe apps worden vervolgens in de etalage gezet in de AI-applicatie store van SAST.”

Inmiddels worden ruim zeventig apps aangeboden in de applicatiestore, die in maart is geopend. De meeste apps zijn gericht op beveiliging en veiligheid, zoals people counting, line crossing en kentekenherkenning, maar ook rookdetectie en valdetectie. Bos: “Er zijn ook actuele apps die bijdragen aan het naleven van coronamaatregelen, zoals detectie van mensen die geen gezichtsmasker dragen op plaatsen waar dat verplicht is. Maar tot het aanbod horen ook apps die marketing ondersteunen. Zo is er een applicatie waarmee klanten in de winkel contactloos feedback kunnen geven door voor de camera hun duim op te steken, in plaats van op een knop te drukken. Ook blijken klanten in kledingwinkels niet altijd kleding te willen passen, gelet op de coronamaatregelen. Hiervoor is een app gemaakt waarmee kleding is te projecteren op een beeld van de klant, zodat deze zichzelf het kledingstuk ziet dragen.”

Identiteitsbeheer

Het eenduidig en veilig uitwisselen van persoonsgegevens voor efficiënte toegangscontrole in de haven van Rotterdam. Dat is het uitgangspunt van het Trusted ID platform voor identiteitsbeheer van Secure Logistics. “De XS-Key wordt gebruikt door 7100 bedrijven in 33 landen met in totaal 46.500 unieke gebruikers. De kaart biedt vrachtwagenchauffeurs toegang tot meerdere bedrijventerreinen, zonder dat zij zich steeds opnieuw moeten registeren en hun persoonsgegevens moeten achterlaten”, vertelde Cor Stolk van Secure Logistics. In het logistieke proces is het belangrijk dat uitsluitend bevoegde mensen worden toegelaten tot terreinen waarvan de identiteit is geverifieerd. Dat heeft ook te maken met veiligheidsregels: bedrijven in de haven zijn vaak alleen toegankelijk voor medewerkers die bepaalde veiligheidscursussen hebben gevolgd. Maar hoe tonen zij dat aan en hoe kunnen persoonsgegevens snel en correct worden verwerkt en gedeeld? Stolk: “Fysieke toegangsregistratie betekent dat er persoonsgegevens moeten worden verwerkt en verspreid. Dat is gebonden aan wet- en regelgeving en gaat gepaard met administratieve lasten. Het proces is ook afhankelijk van leveranciers. Medewerkers van de douane in het havengebied hebben soms wel 42 verschillende toegangspassen op zak.”

Zeven seconden

Reden voor Secure Logistics om een oplossing te ontwikkelen met één veilige identiteit voor toegang tot alle beveiligde processen. Stolk: “Met de XS-Key kunnen medewerkers zich eenmalig registeren, waarna zij op meerdere locaties in de haven kunnen aantonen dat zij zijn wie ze zeggen en de vereiste opleidingen hebben gevolgd. Dergelijke informatie wordt op de kaart gezet en bijgewerkt. Het proces voor vrachtwagenchauffeurs bij aankomst bij de poort is op deze wijze aanzienlijk verkort. In het verleden moest iedere chauffeur zich steeds opnieuw melden bij een balie met informatie over de container die hij vervoerde en waar die naartoe moest. Dat proces nam 19 minuten in beslag. Door gebruik te maken van de XS-Key is dit gereduceerd tot zeven seconden! Bedenk dat in vijf terminals dagelijks veertienduizend vrachtwagens komen. Een bedrijf heeft 26 balies kunnen sluiten.”

De meeste gebruikers van de XS-Key zijn vrachtwagenchauffeurs. Naast het voordeel dat zij zich niet steeds opnieuw hoeven in te schrijven en hun gegevens moeten achterlaten, kunnen zij ook pushmeldingen ontvangen via de app als het op een locatie erg druk is. De data wordt volgens Stolk alleen voor identificatie gebruikt. “In theorie zouden we aan de hand van de aantallen verificaties kunnen bepalen welke bedrijven het snelst zijn met de afhandeling van transporten, maar dat is niet het doel van onze oplossing.”

Natuurfilms

Geen Hollywood-acteurs, maar bevers, torenvalken en vleermuizen zijn de sterren op het witte doek in de natuurfilms van Willem Berents van Veldkijker Films. Het bedrijf achter de bioscoopfilms ‘Holland, Natuur in de delta’ en ‘De wilde stad’ over Amsterdam, werkt momenteel aan ‘Wild Port of Europe’. Deze film brengt op verrassende wijze de natuur in de havengebieden van Rotterdam en Moerdijk in beeld. “Het doel is om het verhaal achter de natuur te vertellen. Mensen zijn vaak verbaasd te zien hoeveel dieren er leven in steden en industriegebieden”, zegt Berents. “Natuurgebieden zijn niet eenvoudig om in te werken. We vragen veel van onze apparatuur. Zo hebben we een documentaire gemaakt over ratten in het riool en een film over bevers in een nat moeraslandschap. Een dergelijke vochtige omgeving levert problemen op met onder meer elektriciteitskabels. Maar ook het landschap zorgt voor knelpunten. Denk aan vleermuizen die verblijven in spouwmuren of een torenvalk die een nest bouwt bovenop een muur van containers waar nauwelijks is bij te komen. De camera beschikte over bewegingsdetectie. Dat bleek een zeer gevoelig systeem, waardoor bij de minste beweging al beelden werden vastgelegd. Uiteindelijk werd ruim veertig uur aan beeldmateriaal opgeslagen op de interne kaart. Die kaart zal regelmatig vervangen moeten worden en de camera in het nest moet worden gereinigd. Geen eenvoudige opgave op die hoogte.”

Nachtdieren

Het filmen van nachtdieren zoals vleermuizen is een grote uitdaging. Berents: “Vleermuizen verblijven op donkere locaties, zoals zolders van kerken. Om hen ’s nachts in beeld te brengen, is licht nodig. Maar dat is niet aanwezig op locatie. Op zoek naar oplossingen kwamen we uit bij bewakingscamera’s. Beveiliging vereist immers bruikbare beelden in het donker, waarop mensen zijn te herkennen. Bewakingscamera’s kunnen zien in het donker, maar niet alle features zijn even praktisch voor het maken van een bioscoopfilm over natuur in donkere buitengebieden. Neem bijvoorbeeld compressie. Dat is voor beveiligingsdoeleinden begrijpelijk, gelet op reductie van bandbreedte en opslagcapaciteit. Maar voor een bioscoopfilm zijn we juist op zoek naar een hoge resolutie. De beelden van bewakingscamera’s zijn soms ook te scherp. Voor de film maken we de beelden juist ‘softer’ door filters toe te passen voor een vage achtergrond. Als filmmakers vinden wij onscherp beeld juist mooi.” Voor verschillende films en documentaires zijn beelden gebruikt die zijn vastgelegd met Dinion Starlight camera’s van Bosch en 12 megapixel camera’s van Hikvision. Berents: “Voor een gemiddelde bioscoopfilm is een 4K-resolutie standaard met 25 beelden per seconde. Bewakingscamera’s zijn in natuurgebieden soms lastig te bedienen. Het is niet eenvoudig om met een laptop op locatie een camera in te regelen. We zijn aan de slag gegaan met deze camera’s en hebben een eigen oplossing ontwikkeld om deze te kunnen toepassen in de uitdagende omgevingen waarin we werken.”

BEVEILIGING editie september 2020