Meer intelligentie, diepere integratie tussen beveiligingssystemen en andere gebouwbeheersystemen in smart buildings en de snelle opmars van clouddiensten. Trends die zich het komende jaar verder zullen manifesteren. Een andere ontwikkeling die zich anno 2022 voortzet is de groeiende aandacht voor cybersecurity. Bedrijven en organisaties zoals zorg- en onderwijsinstellingen worden in toenemende mate geconfronteerd met kwetsbaarheden zoals het Log4j-lek, dat tot het uitvallen van allerlei diensten kan leiden. Ook vrezen zij slachtoffer te worden van een aanval met ransomware, waarbij bestanden worden gegijzeld en pas na betaling van losgeld (misschien) weer worden vrijgegeven.

Een ‘downtime’ van enkele uren, waarin het bedrijfsnetwerk en online winkels niet bereikbaar zijn voor medewerkers en klanten, kan al leiden tot flinke schade. Niet vreemd dus dat cybersecurity bovenaan de agenda staat. Waarbij aangetekend moet worden dat de wereld niet alleen uit eentjes en nulletjes bestaat. Beveiligingsmaatregelen zouden dus ook niet uitsluitend daar op toegespitst dienen te zijn. Diefstal van dure goederen uit het magazijn, een greep uit de kassa door eigen personeel, vandalisme en een niet gedetecteerde brand kunnen immers eveneens tot een niet geringe schadepost leiden.

De aandacht voor cybersecurity speelde ook tijdens de formatie. Het kabinet Rutte IV is inmiddels beëdigd, zonder aparte minister voor Cybersecurity, maar met een staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Tijdens de langdurige formatie rees de vraag of er één specifieke minister voor Cybersecurity zou moeten komen. Die zou een ministerie-overkoepelende taak krijgen, in plaats van een coördinerende taak. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wees bij zijn vertrek op het risico dat een te gecentraliseerde aanpak van cybergerelateerde onderwerpen mogelijk leidt tot een verlies van expertise en verantwoordelijkheid. Volgens hem moet worden gewaakt voor een te versnipperde aanpak en dient de eenheid in strategie en implementatie geborgd te zijn.

Cybersecurity is een breed begrip, waarbij meerdere departementen betrokken zijn, waaronder Justitie en Veiligheid, BZK, Economische Zaken en Defensie, ieder met een eigen rol en verantwoordelijkheid. Grapperhaus stelde als coördinerend bewindspersoon het als taak te hebben gezien om dit werk niet van de anderen over te nemen, maar deze juist aan te sporen of te adviseren. Samenwerking heeft de voorkeur behouden ten opzichte van een gecentraliseerde aanpak. Dat lijkt een verstandig besluit, zeker als het ook samenwerking met particuliere partijen betreft.

BEVEILIGING editie februari 2022