Eind juli vernietigde de Rechtbank Midden Nederland het dispensatiebesluit voor bedrijven die werken conform de cao Veiligheidsdomein. Die cao is al geruime tijd inzet in een juridische strijd tussen werkgeversorganisaties en vakbonden. Sinds enkele jaren zijn er twee cao’s in de particuliere beveiligingsbranche: de cao Particuliere Beveiliging en de cao Veiligheidsdomein.

De eerste is afgesloten door de Nederlandse Veiligheidsbranche en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Beveiliging. De tweede is tot stand gekomen door VBe NL en vakbond De Unie. De cao Particuliere Beveiliging is algemeen verbindend verklaard door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en geldt derhalve voor alle bedrijven in de sector. Door het dispensatiebesluit van diezelfde minister waren bedrijven die op 4 mei 2019 lid waren van VBe NL echter niet meer gebonden aan de cao Particuliere Beveiliging.

Over dat laatste ging de rechtszaak. De rechter concludeerde dat de minister onvoldoende heeft gemotiveerd waarom dispensatie is verleend ten opzichte van een cao die algemeen verbindend is verklaard. Het dispensatiebesluit is nu dus vernietigd. VBe NL gaat in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens de organisatie gaat de uitspraak van de rechter niet in op argumentaties waaruit blijkt dat bedrijven die zijn aangesloten bij VBe NL in grote mate verschillen van leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Juist die bedrijfsspecifieke kenmerken en organisatie van arbeid zouden voor regionale beveiligingsbedrijven significant anders zijn dan voor de grotere bedrijven, die de cao Particuliere Beveiliging volgen. De kleinere bedrijven zijn afhankelijk van ad-hoc en kortlopende opdrachten en daarom kiezen voor de cao Veiligheidsdomein.

Rechtvaardigen die verschillen twee aparte cao’s binnen één branche? CNV Vakmensen stelt dat beveiligers de dupe zijn als zij er na een contractwisseling onvrijwillig op achteruitgaan door te maken te krijgen met een minder goed arbeidsvoorwaardenpakket met slechtere roosterafspraken en ontbrekende verzekeringen. Volgens VBe NL is het salaris conform de cao Veiligheidsdomein juist hoger, is er een leerbudget, recht op mantelzorgverlof en meer regie op werktijden. Op dit moment loopt de procedure om de nieuwe cao Particuliere Beveiliging algemeen verbindend verklaard te krijgen. Anderzijds is opnieuw om dispensatie gevraagd voor de cao Veiligheidsdomein. De tweedeling is vooralsnog niet voorbij. Het woord is aan de minister.

BEVEILIGING editie juli-augustus 2021