Opmerkelijk weinig aandacht is er voor de beveiligingsbranche in de verkiezingsprogramma’s van de grootste politieke partijen. Het thema veiligheid komt veelvuldig aan bod. De programma’s staan bol met voorstellen om crimineel vermogen sneller te kunnen afpakken, ondernemers te wijzen op cyberweerbaarheid en risico’s van ondermijning, minimum gevangenisstraffen en het sluiten van alle coffeeshops in Nederland of juist het legaliseren daarvan in de strijd tegen drugscriminaliteit.

Op het gebied van technologie is er veel aandacht voor het verzamelen van data, kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning. Eensluidend vinden de meeste partijen dat de capaciteit van de politie flink moet worden uitgebreid. Zij pleiten voor meer wijkagenten en rechercheurs, het heropenen van politiebureaus in buurten en een bredere politietaak, ook in het digitale domein. Ook boa’s worden regelmatig genoemd. Die moeten goed worden opgeleid en beter worden uitgerust.

Over particuliere beveiliging staat niet veel in de programma’s. De ChristenUnie vindt dat grootschalige commerciële evenementen met een veiligheidsrisico alleen een vergunning mogen krijgen als ze zelf voor de veiligheid zorgen en daarvoor betalen. De SP ziet een tweedeling in de maatschappij en constateert dat particuliere beveiliging ‘bloeit als nooit te voren’. Wie het zich kan veroorloven is goed beveiligd. In wijken verdwijnt de politie uit het straatbeeld. De partij vindt ook dat alle boa’s politieagenten moeten worden. Het klopt dat de politie niet meer overal aan toe komt. Er is bewust gekozen voor een gerichte (en succesvolle) aanpak van High Impact Crimes, zoals overvallen. Het aanspreken en bekeuren van onder meer wildplassers of baasjes die de uitwerpselen van hun hond laten liggen op straat is al jaren een taak van boa’s.

De particuliere beveiligingsbranche vervult een voorname rol bij het beveiligen van onder meer bedrijventerreinen, kantoren, winkels en evenementen. Al decennia worden talloze alarmmeldingen dagelijks geverifieerd in particuliere alarmcentrales en opgevolgd door mobiele surveillanten. Winkelbeveiligers voorkomen diefstallen op de winkelvloer en organisatoren van evenementen zijn al geruime tijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in en om stadions of festivalterreinen. Anno 2021 is de beveiligingsbranche voor sommigen kennelijk nog altijd onbekend of kleeft er een negatief imago aan de branche. Dat is even frappant als onterecht.

BEVEILIGING editie februari 2021