Zware klappen in 2020 en gematigd optimisme voor 2021. Dat beeld komt naar voren uit de recente branchescan van de Nederlandse Veiligheidsbranche. De omzet van particuliere beveiligingsbedrijven daalde met 12 procent van 1,5 miljard euro in 2019 naar 1,3 miljard euro in 2020. Zoals verwacht schreven vooral evenementen-, horeca- en luchtvaartbeveiliging slechtere cijfers, maar ook bij winkelbeveiliging en mobiele surveillance ging omzet verloren.

Na de enorme tegenvallers in 2020, zijn de verwachtingen voor 2021 wisselend. Ruim de helft van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek gaf aan ook dit jaar een omzetdaling te verwachten. Daar staat tegenover dat bijna een kwart een hogere omzet verwacht dan vorig jaar en nog eens bijna een kwart uitgaat van hetzelfde resultaat als in 2020. Bedrijven die werken in evenementen- en horecabeveiliging verwachten dat de zaken vanaf het derde kwartaal aantrekken. Winkels, musea, bibliotheken en sportscholen zijn open, er vinden evenementen met publiek plaats en het is weer drukker in het openbaar vervoer.

Toch zal het herstel van de crisis nog geruime tijd in beslag nemen. Wat mag de beveiligingsbranche verwachten van de politiek? Welke vragen zijn er voor de informateur en straks de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid? Meerdere politieke partijen hebben de wens uitgesproken om nog voor de zomer tot een nieuw kabinet te komen. Niet vreemd, mede om tijdens de huidige coronacrisis belangrijke beslissingen niet gedurende langere periode over te laten aan een demissionair kabinet. Een snelle formatie lijkt alleen te kunnen slagen met een regeerakkoord op grote lijnen. De details zullen ‘tijdens de rit’ moeten worden ingevuld. Het is niet ondenkbaar dat partijen bereid zijn (tijdelijk) steun te verlenen aan een minderheidskabinet, met als gedachte dat dit op voorhand de eindstreep (na vier jaar) toch niet haalt en er op (relatief korte) termijn nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Hoe dan ook zal het nieuwe kabinet, mits dat er voor Prinsjesdag komt, niet volledig zijn stempel kunnen drukken op de Miljoenennota, die immers al in september wordt gepresenteerd. Net als vorig jaar zal de Miljoenennota een sterk provisoir karakter hebben. Hoe zinvol is het dan om miljoeneninvesteringen te bespreken met de informateur, zoals bijvoorbeeld vervoersmaatschappijen doen? Vrijwel iedere sector kan extra investeringen gebruiken, maar het is onmogelijk alles te honoreren. Welke reële uitgangspunten heeft de beveiligingsbranche om met gematigd optimisme het herstel in te zetten?

BEVEILIGING editie april 2021