Drones kunnen een waardevolle aanvulling vormen voor videobewaking op bedrijfsterreinen. De camerabeelden uit de lucht bieden een volledig overzicht van de situatie op het terrein, tijdens vaste bewakingsrondes maar ook bij incidenten. De Skeyetech drones van Azur Drones kunnen autonoom vluchten uitvoeren, dus zonder piloot maar met toezicht door beveiligers vanuit een meldkamer. Dankzij integratie met de video management software van Milestone Systems is het systeem eenvoudig te bedienen en beheren.

Voor bewaking van high-security objecten wordt vaak een groot aantal (buiten)camera’s gebruikt, waaronder thermische camera’s voor detectie van indringers op terreinen in volledige duisternis. Ter aanvulling van bewakingscamera’s met vaste posities worden steeds vaker ook drones toegepast die zijn voorzien van één of meerdere camera’s. Het inzetten van drones als vliegende camera’s biedt het voordeel van mobiliteit met live overzichtsbeelden vanuit de lucht en vanaf moeilijk bereikbare plaatsen zoals boven water of gebouwen, terwijl drones moeiteloos barrières kunnen oversteken zoals hekwerken of sloten.

De inzet van drones gaat wel gepaard met strenge regelgeving. Particuliere vluchten boven bijvoorbeeld luchthavens, snelwegen of treinstations zijn niet toegestaan. Afhankelijk van onder andere het type drone, het gewicht, bereik en de vlieghoogte is een vergunning vereist en moet de drone worden bediend door een opgeleide piloot. In 2019 kreeg het Skeyetech systeem van fabrikant Azur Drones als eerste toestemming in Frankrijk om te worden ingezet voor volledig geautomatiseerde dronevluchten voor particulier gebruik. Deze goedkeuring is dit jaar overgenomen door de European Union Aviation Safety Agency (EASA).

Intelligent

Het in Bordeaux gevestigde Azur Drones ontwikkelt sinds 2012 drones voor toezicht op bedrijfsterreinen en vitale infrastructuur. De Skeyetech systemen worden in eigen beheer gefabriceerd en uitvoerig getest. De drones kunnen worden gebruikt voor het zelfstandig uitvoeren van vaste bewakingsrondes op terreinen, het beoordelen van de situatie ter plaatse op basis van camerabeelden en voor ondersteuning van beveiligingsmedewerkers op locatie bij alarm. “Beveiligingssystemen zijn niet meer alleen reactief, maar worden steeds intelligenter door het verzamelen en analyseren van data”, vertelde George Psoulis, Sales Manager bij Milestone Systems, tijdens een recent webinar van Milestone over autonome drones voor videobewaking in samenwerking met Azur Drones.

“De Skeyetech drones zijn zeer geschikt voor toezicht op olie- en gasbedrijven, energiecentrales, havens en op afgelegen locaties zoals elektriciteitsstations of andere installaties waar doorgaans geen medewerkers aanwezig zijn. Aan de hand van camerabeelden kan de situatie op afstand worden beoordeeld. Andere toepassingen uit de praktijk zijn inspectie en toezicht op mijnbouw en productielocaties en een circuit waar nieuwe auto’s worden getest. Ook worden de drones gebruikt voor milieutoezicht en het detecteren van illegale activiteiten in bijvoorbeeld bossen.”

Basisstation

Het Skeyetech dronein-box systeem bestaat uit een basisstation met een drone die 24/7 standby staat en in het basisstation wordt opgeladen. Vaste bewakingsrondes over het terrein kunnen vooraf worden geprogrammeerd, maar de drones kunnen ook op afroep worden geactiveerd. Het opstijgen vanaf het basisstation kost minder dan dertig seconden. De Skeyetech drones hebben een afmeting van 87 x 72 centimeter, beschikken over acht motoren en hebben een maximum snelheid van vijftig kilometer per uur. “Tijdens testen zijn hogere snelheden bereikt gedurende korte periodes. De batterij maakt vluchten mogelijk van gemiddeld twintig tot 25 minuten. Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de snelheid en de weersomstandigheden op de locatie zoals sterke tegenwind of regen”, aldus Xavier Desseaux, International Sales Manager bij Azur Drones. “De drones zijn redundant uitgevoerd. Zodra de batterij moet worden opgeladen keren de drones terug naar het basisstation en landen zij automatisch. Een ingebouwde parachute garandeert een veilige en zachte landing bij bijvoorbeeld een stroomuitval.” De communicatie tussen de drone en het basisstation verloopt via onder meer 4G of 5G transmissie met een AES 256 versleutelde verbinding. Het basisstation is via glasvezel, radio of 4G met de meldkamer verbonden.

Geen piloot

De Skeyetech systemen beschikken standaard over twee camera’s, waarvan er één een thermische camera kan zijn. De drones kunnen dag en nacht zelfstandig vliegen boven private terreinen, waaronder Beyond Visual Line Of Sight (BVLOS) vluchten waarbij de drone niet doorlopend met het oog zichtbaar is vanuit de meldkamer of vanaf het basisstation. Xavier Desseaux: “Het systeem kan autonome, voorgeprogammeerde vluchten uitvoeren of indien nodig eenvoudig op afstand worden bediend door een centralist in een meldkamer of beveiligingsmedewerker. Bediening vereist wel enige training, maar een opleiding tot dronepiloot is niet nodig.”

Het Skeyetech systeem biedt volledige integratie met de XProtect video management software van Milestone Systems. Ondersteuning is mogelijk vanaf alle XProtect+ versies sinds 2018R2 en vereist de plugin Skeyetech V1.0 met twee verbindingen per drone voor twee camera’s. De software interface geeft onder meer de status van de drone weer en biedt verschillende beheersmogelijkheden, waaronder het starten van een nieuwe vlucht, inlassen van extra tussenpunten in bepaalde detectiezones, een directe terugkeer van de drone naar het basisstation, activeren van een noodlanding of gebruik van de parachute.

Tijdens de webinar was te zien hoe vooraf een bewakingsroute over een terrein is te programmeren, met mogelijkheden voor toezicht in verschillende zones waar meer of minder risico’s bestaan. Vanuit de Milestone XProtect VMS is het mogelijk om een bewakingstour te starten met één druk op de knop. Naast de reguliere bewakingsrondes die de drones zelfstandig uitvoeren, ondersteunen live videobeelden beveiligers op locatie bij alarmen. Tijdens elke dronevlucht kan de beeldkwaliteit of contrast op afstand worden bijgesteld. De camerabeelden worden opgeslagen per missie/vlucht en zijn afspeelbaar als videoclips.

Meer informatie over de Skeyetech systemen is te vinden in de Milestone Marketplace. Het drone-in-box systeem wordt in Nederland geleverd door Bavak Security Group. Gebruikers kunnen de autonoom vliegende drones zelf aanschaffen, of kiezen voor Drone as a Service (DaaS). De laatste werkt op basis van een abonnement.

BEVEILIGING editie mei 2021